Месото на есетрите се счита за диетично

20/07/2021

Месото на есетрите се счита за диетично

Все по-голяма популярност добива консумацията на месо от есетрови риби и това предполага и по голямо предлагане, което най-вече е за сметка на аквакултурата. Отглеждането на есетрови риби в специализирани стопанства е една от перспективите да се съхранят и запазят видовете в дивата природа, като се запълни пазарната празнина с продукти от ферми. Поради големият интерес в Р Българи са изградени и вече дават на пазара своята продукция десетки ферми. Есетрите се продават живи, а така също замразени, охладени и пушени. Известно, е че в някои страни се произвеждат и различни консерви приготвени от месо на есетри, но в България това все още не е разпространена практика.

Руският сайт https://bg.animalefans.ru/akvarium/11712-vidove-eseri-semejstvo-esetrovi.html 

В своята статия ВИДОВЕ ЕСЕРИ: СЕМЕЙСТВО ЕСЕТРОВИ съобщава, че:

„Месото на есерите съдържа лесно смилаеми протеини, поради което се счита за диетично и е включено в различни диети. Също така, месото от есетровите риби съдържа витамини от различни групи, цинк, фосфор, калций, флуор и йод. Но най-важното, е че месо съдържа Омега 3. Това е полиненаситена мастна киселина, която е добра за мозъчна функция и подобряване на паметта, поддържане на имунитета. Хората, които ядат есетрова риба през цялото време, не изпитват депресия, рядко страдат от хипертония и онкология. Когато се консумира месо от есетри то, кръвоносните съдове и сърдечният мускул се укрепват, нивата на холестерола намаляват и рискът от сърдечен удар намалява. Хайверът на есетрите също е много полезен, наситен е с протеини и липиди. Включва се в диетата на хора, отслабени след заболяване или агресивно лечение. Употребата на месо и хайвер влияе върху укрепването на костната тъкан, нейния растеж, а също така допринася за подмладяване на кожата.“

Тези характеристики посочени тук от автора и от много други издания все повече ни убеждават в качествата на месото от есетрови риби и не е далеч момента, в който пазарните правила ще наложат и други форми на предлагане като рибни консерви, осолени, веяни или мариновани в по-голяма гама от сега предлаганото. Факт, е че пушените продукти са атракция в кулинарията от есетрови риби и са търсени на пазара все повече потвърждава становището, че месото от есетри е полезна и търсена храна.

Faunafish

 

 

Назад

 

Нагоре