Цаца, ама риба

06/02/2020

Цаца, ама риба

През изминалата 2019 г. цацата е отново с най-голям дял от уловите на риба осъществени от българските рибари. Уловените и стоварени през изминалата година на нашите пристанища количества са 2 938 тона, рапана 1661 тон, което е далеч повече от сафрида около 30 тона и черноморски барбун, която е 236 тона годишен улов. Всички останали 19-20 вида черноморски риби обект на стопански риболов са в рамките на под 30 тона на година.

Цацата има изключително стопанско значение за сектора. Тя е силно пазарно ориентиран вид. Предлага се у нас, в Румъния и в много страни от Европа. Лесна е за приготвяне и много вкусна за консумация. Предлага се като прясна, замразена, осолена, пушена и маринована. Известни са редица деликатеси от маринована цаца, които са изключителни кулинарно изделие. Маринованата цаца традиционно присъства на трапезата на българина и в менюто на ресторантите под формата на рибна салата с кромид лук и маслини. Най-вкусна е прясно уловената и изпържена цаца, която е любимо ястие по морските ни курорти. Технологично е лесна за замразяване, обработка и преработка. Поради малките си размери при дълбочинното замразяване с новите технологии запазва изключителните си качества и позволява дълъг срок на съхранение.

Тялото ѝ е странично сплеснато, а люспите са сребристо сиви на корема и тъмносини на гърба-перките са тъмнокафяви. Достига тегло около 10 грама и дължина до 16 см (в български води - до 10-12 см).

Живее на стада/пасажи и се храни със зоопланктон. През зимата мигрира към вътрешността на морето и в дълбочина до 400 м. През лятото излиза на дълбочина 10-20 м в близост до брега. Размножава се почти през цялата година. Служи за храна на хищни риби и делфините.

Автор: д-р Йордан Господинов- Изпълнителен директор и представляващ Асоциация на производителите на рибни продукти БГ ФИШ

 

 

Назад

 

Нагоре