Рапаните, желана храна

04/03/2020

Рапаните, желана храна

Неизвестната полезна храна – афродизиак или нормален природен дар?

Рапаните са малко познат на Българската трапеза вид, но е предпочитан и търсен навсякъде по света.

Черноморските рапани са много търсени като храна на азиатския пазар заради редица качества. Те съдържат над 23 % протеини. Ценени са най-вече заради вкусното и ароматно месо, което съдържа и витамини от групите, А и В.Съдържат и голямо количество соли, минерали и гликоген.

Дълголетието на нациите, които консумират различни морски дарове е пословично, особено за азиатските страни, а европейската средиземноморска кухня е немислима без морски дарове и мекотели.

Вкусът на рапаните напомня пипала на октопод. В търговската мрежа месото от рапани се предлага готово за директна консумация. Нужно е нарязване на слайсове или на кубчета като добавка към салатите и необходимото овкусяване.

От векове морските дарове са смятани не само за деликатеси, но и за афродизиаци. Морските дарове, които са мекотели могат да се разделят на три групи. Първата включва мекотели без черупка - калмари, сепии, октоподи. Във втората попадат тези с една черупка -раковина, каквито са рапаните, а в третата се състои от мидите и стридите, които имат две черупки/двучерупчести/.

Днес акцентираме на рапаните.

Рапанът е пришълец от 60-70 години в Черно море. Той е хищник и се храни с двучерупчести, малки раковини, както и с хайвер и личинки на рибите. За жалост унищожава големите мидени популации на дъното, което отдавна е факт и за Черно море. Рапанът не плува, той е гастропод и лази по дъното, изяжда мидите, катери се по скалите и се храни с всички видове мекотели, ларви и личинки. Рапанът е една от причините благородната стрида в Черно море да изчезне. Днес вече и популацията на черни миди е значително намаляла, а напоследък се забелязва сериозна инвазия и сред популациите на различните видове бели миди. При лоши климатични условия той се заравя в пясъка и може да прекара години без храна и движение, като вегетира, докато дойде по-добро време и отново да излезе на повърхността. Храни се предимно нощем. Популацията му е много голяма и бързо се размножава. Няма естествен враг освен човека и това е видно от свръхпопулацията му в нашите географски ширини.

Това е причината много автори да твърдят, че фирмите, които го ловят са защитници на биоразнообразието в Черно море.

 

Автор:

Д-р Йордан Господинов-Изпълнителен Директор и представляващ Асоциация на производителите на рибни продукти БГ ФИШ

 

Назад

 

Нагоре